BM Güvenlik Kurulu, Gazze’de çatışmalara orta verilmesini talep eden karar tasarısını kabul etti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nda Gazze’deki çatışmalara acil ve uzatılmış orta verilmesi talep edilen karar tasarısı görüşüldü. Tasarı 12 üyenin evet oyuyla kabul edilirken, Rusya, ABD ve İngiltere çekimser kaldı.

“ACİL VE UZATILMIŞ ORTA VERİLMESİ” BMGK’DA KABUL EDİLDİ

İsrail‘in Gazze’deki katliamı 1 aydan fazla bir müddettir aralıksız devam ederken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nda (BMGK) kritik bir oylama yapıldı. BMGK, Gazze’de çatışmalara “acil ve uzatılmış orta verilmesi” istenen karar tasarısını görüştü. Karar tasarısı 15 üyeli BMGK’da kabul edildi.

RUSYA, ABD VE İNGİLTERE ÇEKİMSER KALDI

Karar tasarısına 12 üye evet dedi. Evet diyen ülkeler ortasında Fransa ve Çin de yer aldı. Rusya, ABD ve İngiltere farklı sebeplerle karar tasarısına optimist kaldı.

bm guvenlik kurulu gazzede catismalara orta verilmesini talep eden karar tasarisini kabul etti 0 y9NSWqclBirleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi

HAMAS’A TÜM REHİNELERİ ÖZGÜR BIRAKMA ÇAĞRISI

Tasarıya, Hamas ve Gazze’deki öteki kümelerin ellerindeki tüm rehineleri hür bırakması tarafındaki davet da girdi. BMGK’dan geçen tasarıyı Malta hazırladı. Veto edilen evvelki metinlerde geçen “ateşkes” sözü yerine “acil ve uzatılmış” orta tabiri tercih edildi.

TASARININ YAPTIRIM GÜCÜ BULUNMUYOR

Gazze’de ateşkes ilan edilmesi için bölgedeki sivil halk için hayati ehemmiyet taşıyor. Lakin uzmanlar tasarının yaptırım gücünün olmadığını, İsrail üzerinde siyasi baskı oluşturabileceğini belirtiyor.

4 KARAR TASARISI VETO EDİLDİ

Gazze’deki insani durumla ilgili BMGK, 7 Ekim’in akabinde 4 karar tasarısını ele aldı. Birinci olarak Rusya’nın 17 Ekim’de sunduğu ve “insani ateşkes” talep edilen karar tasarısına ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya ‘hayır’ oyu kullanmıştı. Bunun akabinde Brezilya’nın “çatışmalara orta verilmesini” talep eden karar tasarısı, 18 Ekim’de ABD tarafından veto edilmişti. Daha sonra 26 Ekim’de “ülkelerin yasal müdafaa hakkına” değinen ABD tasarısı Rusya ve Çin tarafından, birebir gün Rusya’nın insani ateşkes daveti ihtiva eden karar tasarısı da ABD ve İngiltere tarafından veto edilmişti. Karar tasarıları geçmese de, 193 üyeli BM Genel Şurası’nda, 121 ülke Gazze’de insani ateşkes daveti yapılan tasarıya “evet” oyu vermişti.

BMGK’NIN MEMLEKETLER ARASI BARIŞ VE GÜVENLİĞİ MÜDAFAA SORUMLULUĞU VAR

BM’nin yürütme organı olarak da bilinen BMGK’nin temel sorumluluğu “uluslararası barış ve güvenliği koruma” olarak ön plana çıkıyor. Üye ülkeler ortasında dostça münasebetlerin geliştirilmesine katkı sağlamakla yükümlü olan BMGK’nin, tıpkı vakitte milletlerarası meselelerin tahlili için işbirliği yapması gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir